Cranio cervicale Instabiliteit (CCI) en Atlanto axiale instabiliteit (AAI)

Cranio cervicale Instabiliteit (CCI) is een structurele instabiliteit van het gewricht dat je schedel en nek met elkaar verbindt (het craniocervicale gewricht). Deze instabiliteit of onbalans kan leiden tot een vervorming van de hersenstam, het bovenste gedeelte van de ruggengraat en het cerebellum (de kleine hersenen). Het komt met name voor bij patiënten met het Ehlers-Danlos Syndroom en andere erfelijke bindweefselaandoeningen.

Atlanto axiale instabiliteit (AAI) is een aandoening, waarbij er een abnormale verplaatsing is tussen de eerste twee nekwervels. De oorzaak hiervan is een combinatie van verlaagde spierspanning van de nekspieren en zwakte van de ligamenten die het atlanto axiaal gewricht verstevigen. De botten zijn minder stabiel en kunnen het ruggenmerg beschadigen.

Door CCI en AAI ervaren patiënten ernstige klachten die een grote impact hebben op het functioneren van het lichaam en de systemen die aangestuurd worden vanuit de nek.

In juni heeft Eva een zittende MRI gehad in Hannover. Op basis hiervan heeft dokter Gilete, een neurochirurg uit Barcelona, geconstateerd dat Eva instabiele nekwervels heeft.

Myalgische encefalomyelitis (ME)

Bij Eva is in 2018 de diagnose ME gesteld. ME staat voor Myalgische encefalomyelitis en wijst op ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg, die gepaard gaan met spierpijn. Geschat wordt dat er in Nederland ongeveer 27.000 ME-patiënten zijn (Klein Rouweler, 1999). De ziekte is in veel gevallen chronisch en kan een grillig verloop hebben.

Het is een heel complexe ziekte, die gevolgen heeft voor het functioneren van de hersenen, als ook voor diverse andere lichamelijke systemen, zoals het immuunsysteem, het hart, de bloedcirculatie, de energievoorziening en de hormoonproductie. De oorzaak is nog onbekend.

Niet de vermoeidheid, maar het niet kunnen herstellen na een inspanning is het kernsymptoom van ME. Andere belangrijke klachten bij ME zijn: ernstige vermoeidheid, lichamelijke en geestelijke uitputting, lange hersteltijd, spierpijn, moeite met concentreren, slaapstoornissen, krachtverlies, vergeetachtigheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, duizeligheid, moeite met zien, gevoelige lymfeklieren, ontstekingen, hartritmestoornissen, keelpijn, desoriëntatie en verwardheid.

Er is veel onduidelijkheid en matige erkenning in Nederland op het gebied van ME. Op dit moment is er meer aandacht voor ME, omdat er COVID – 19 patiënten vergelijkbare ME klachten ervaren.

Bronvermelding https://www.me-cvsvereniging.nl/wat-mecvs